Kulturna i javna djelatnost (2020-2021)

Dan jabukeDan jabuke Da mali mogu učiti od velikih pokazali su i članovi Ekološke sekcije koji su, u sklopu obilježavanja Dana jabuke, prvačićima održali kraće predavanje. Zajedno su obišli i školski voćnjak gdje su im objasnili životni ciklus "kraljice voća".
dan ruzicastih majica I ove godine su učenici sedmih razreda OŠ "Lukavac Grad" zajedno sa svojim razrednim starješinama obilježili Međunarodni dan prevencije protiv vrsnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica) koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru radionicama na temu vrsnjačkog nasilja kao i izradom panoa i porukama protiv nasilja.
dan maternjeg jezika Javna ustanova Osnovna škola Lukavac Grad u Lukavcu i ove godine obilježila je 21. februar Međunarodni dan maternjega jezika. Aktivnost obilježavanja odvijala se u organizaciji Aktiva nastavnica bosanskoga jezika i književnosti. Ovogodišnje obilježavanje u potpunosti je prilagođeno higijensko – epidemiološkim mjerama. Poseban dio programa čini literarni konkurs za učenike-ice od 5. do 9. razreda, u oblasti proze i poezije na nekoliko tema: Moj maternji jezik, Volim svoj jezik i Jezik je blago jednog naroda. Sastavni dio programa jesu i radionice koje potiču kreativnost i stvaralaštvo kod učenika-ica, razvijaju osjećanje ljubavi prema svome jeziku, poštivanje raznolikosti, drugoga i drugačijeg. Jedna od aktivnosti aktivnost jesu i prezentacije o bosanskom jeziku na nekoliko tema: Faze razvoja bosanskog jezika; Bosanski standardni jezik; Rječnici bosanskog jezika. Imajući u vidu činjenicu da u našoj školi nastavu pohađaju i učenici-ice kojima bosaanski jezik nije maternji, u odjeljenjima 8. razreda realizirana je prezentacija pod nazivom Upoznajmo se, gdje su predstavljeni Romi kao najbrojnija nacionalna manjina u BiH, a također i u našoj školi. Cilj je bio i na ovakav ukazati na značaj, poštivanje i zaštitu jezične raznolikosti, višejezičnosti, kulturu i suživot s akcentom na kulturnoj različitosti. Izložba koju čine radovi s radionica naših učenika i učenica je sastavni dio programa, kao i najbolji literarni radovi sa konkursa, te izrada plakata, afiša, letaka, s ciljem promovisanje bosanskoga jezika, kao i Međunarodnog dana maternjeg jezika. U povodu obilježavanja 21. februara Međunarodnog dana maternjeg jezika ekipa Radio -televizije Lukavac snimila je emisiju posvećenu ovom danu. U češće u emisiji uzele su učenice 9. razreda: Medina Hatunić, Nađa Ibeljić i Kanita Husović, članice Novinarske sekcije naše škole. Ovom prilikom zahvaljujemo ekipi RTV Lukavac što su nam je omogućila gostovanje u svom programu. Sretan Vam Međunarodni dan maternjeg jezika!
tabla Fabrika cementa Lukavac donirala pametne table za šest osnovnih škola u BiH
crveni kriz 14.10. i 21.10.2020. godine, volonteri Crvenog križa TK i predstavnici JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama CROPS Smoluća, učenicima VIII-2 i IX-2 razreda, održali su prigodno predavanje na temu "Prevencija zlouporabe psihoaktivnih supstanci kod mladih osoba".